Žiadosti o cenové ponuky cez email: pre a proti



Situácia je jasná:
1. potrebujem skriňu
2. výrobcov je veľa, nemám čas obehávať všetkých
3. preto si vyselektujem tých najlepších a vyžiadam cenové ponuky emailom
4. následne sa zastavím u 1-2 a vyberiem si finálnu ponuku

Takto obvykle býva postup, keď si chcem ísť niečo kúpiť. Problém však nastáva, keď mi na tú istú skriňu prídu cenové ponuky v rozmedzí od 500 do 1500,-€. Prečo tomu tak je ? Poďme si pozrieť niekoľko reálnych príkladov z praxe:

Príklad č.1
Pošlem len rozmery skrine a čakám cenu:
"Dobrý deň, poprosím Vás o cenovú ponuku na vstavanú skriňu o rozmeroch 3,4m x 2,5m x 0,6m"
V tomto prípade sa jedná o absolútnu cenovú prestrelku, keďže nedefinujem vlastne nič. V takýchto prípadoch tie ceny mzu skutočne lietať širinu marinu, pretože zadanie je veľmi nepresné. To je ako by ste sa opýtali: "Čo stojí auto?" No auto kúpite aj za 500,-€ ale aj za 20 000,-€...

Príklad č.2
Pošlem presnejšiu predstavu o skrini. Okrem rozmerov doplním aj, že chcem skriňu rozdeliť na 4diely a z toho potrebujem 3 diely na vešanie, 9 políc a dve zásuvky.
Tak toto je už oveľa lepšie zadanie a môžem očakávať predbežnú ponuku od. To znamená, že mi prídu stále veľmi orientačné ceny, s ktorými sa nemá zmysel zaoberať.

Príklad č.3
Pošlem ešte presnejšiu predstavu o skrini. Okrem rozmerov doplním aj, že chcem skriňu rozdeliť na 4diely a z toho potrebujem 3 diely na vešanie, 9 políc a dve zásuvky. Stredné dvere chcem zrkadlové, a bočné chcem wenge.
Popis v celku obstojný a cena už čo to dokáže nadobúdať realitu. Stále vám však môžu prísť cenové rozdiely v rádovo sto eurách.

Na to, aby ste dostali cenovú ponuku čo najpresnejšiu, by malo vyzerať zadanie asi takto:
Príklad č.4
Pošlem ešte presnejšiu predstavu o skrini. Okrem rozmerov doplním aj, že chcem skriňu rozdeliť na 4diely a z toho potrebujem 3 diely na vešanie, 9 políc a dve zásuvky.
Korpus a vnútro poprosím v hrúbke materiálu 18mm, dvere môžu byť aj 10mm.
Zásuvky poprosím s výsuvom KA5632 silent system od značky Hettich
Na vešanie potrebujem priestor minimálne 1,1m
Vnútorné vybavenie chcem v prevedení W980 (egger), korpus a dvere H1424(egger)
Stredné dvere chcem celé zrkadlové, a bočné chcem H1424(egger)
Rám na dvere poprosím hliníkový hranatý - upresním pri prípadnom osobnom stretnutí
Doprava a montáž bude na adrese ... Dobu dodania požadujem do jedného mesiaca od objednania.

Jedine v príklade č.4 dostanete skutočne porovnateľné cenové ponuky, pretože je tam jasne ukázané, čo chcem. Ak jasne nezadefinujem všetko potrebné, dostanem rôzne cenové ponuky, ktoré sa nedajú porovnávať.
Ak chcete ušetriť nielen Váš čas ale aj peniaze, mali by ste čo najpresnejšie zadefinovať požiadavku. Prípadne ma môžete osloviť a zostavíme zadanie spoločnými silami. Mnou vytvorené zadanie Vám môže ušetriť nielen Vaše peniaze ale aj čas.
[blogger]

Author Name

Contact Form

Name

Email *

Message *

Powered by Blogger.